07-02-2016 | admin | Принтирай Принтирай

Снимките са на издателство „Григор Пасковъ“, утвърдило се през 30-те години на миналия век като най-изявения производител на илюстровани и жанрови картички в България. Григор Пасков (1870-1954) отваря първото фотоателие и книжарница в Хасково, след което се установява в София през 1911 г. В столицата работи с проф. Асен Златаров и първия български модерен книгоиздател Александър Паскалев. През 1923 г. основава фотоиздателство, а 3 години след откриването му създава и фирма „Струма”, която произвежда фотохартия. Като фотограф сътрудничи на списание National Geographic, а френското издателство Hachette илюстрира с негова снимки свое издание за България.

В последното десетилетие, в страната е представена изложбата „България – вчера и днес“. Снимките са правени от сина на Григор Пасков – Георги Пасков (1903-1975), който след връщането си от двугодишно следване в Германия, се включва във фотографския бизнес на баща си. Задачата му е, да пътува из страната и да прави снимки на почти всички градове, туристически обекти и забележителности. Снимките в колекцията тук, най-вероятно, са на Георги Пасков.

Картичките на издателство „Григор Пасковъ“ се разпознават лесно по наличието на ромб с инициали Г.П.

Георги Пасков снима с френски апарат „Hermagis“ зареждан със стъклени плаки 9 х 13 см. Голямо-форматната камера тежи около 20 кг. и освен естетски усет изисква голяма доза техническа прецизност. От 1927 г. до края на живота си Пасков се занимава и с цветна фотография, като заедно с фотографа Бончо Карастоянов въвежда тогава съвременния цветен филм на Кодак „Кодакхром”. От неговите фотографии – някога наброявали 4000, след бомбардировките над София през втората световна война и одържавяването на издателството, са запазени около 700 стъклени плаки.

До този момент имаме картички на издателство „Григор Пасковъ“ с изображения от Сливница – с номера 3, 5, 7, 8, 9 и 11.

№ 3 е в личния архив на Ивайло Найденов, който ни я предостави за сканиране. Снимката е реставрирана в електронния ѝ вариант и налична при нас във висока резолюция.

№ 5 е сканирана от книгата “Миналото на с. Сливница (Софийско)” на Светолик Милчич, копие от която ни предостави Евгени Кирилов. Поради лошия отпечатък на нормална хартия, се наложи повече обработка на снимката, но в крайна сметка тя е реставрирана в електронния ѝ вариант и налична при нас във висока резолюция.

№ 7 е в личния архив на Йордан Димитров, който ни я предостави за сканиране. Снимката е реставрирана в електронния ѝ вариант и налична при нас във висока резолюция.

№ 8 е в личния архив на Йордан Димитров, който ни я предостави за сканиране. Снимката е реставрирана в електронния ѝ вариант и налична при нас във висока резолюция.

№ 9 е в личния архив на Йордан Димитров, който ни я предостави за сканиране. Снимката е реставрирана в електронния ѝ вариант и налична при нас във висока резолюция.

№ 11 е била притежание на Павел Енчев (който в момента живее в Испания), но ни предостави сканирано копие на картичката. Павел колекционира картички от времето преди 1944-та година и има сайт в който ги качва – http://starikartichki.jimdo.com. С негова помощ се надяваме да намерим оригинала на картичката, която в момента трябва да е в колекцията на Ивайло Михайлов.

Всички снимки и картички ще бъдат достъпни в нашата галерия.

Благодарим на хората, които направиха съществуването ѝ възможно!

След сканиране на всяка снимка ние я обработваме, за да изчистим следите на времето. Собствениците получават обратно оригиналната снима, както и диск със сканираното изображение – оригинал и след обработка. Безплатно.

Предварително благодарим на всички, които имат подобни снимки и решат да ни ги предоставят за включване в галерията.

— Добавено на 27.07.2017 г. —

Близо година и половина след появата на първата картичка в редакцията на сайта, Slivnitsa.com откупи всичките 13 оригинални стъклени плаки на Георги Пасков. За издирването им голяма роля изигра Илиян Илиев от Русчук.БГ.

Талантливият фотограф Калин Костов (http://kalynsky.com/) помогна изключително много, удряйки голямото си приятелско рамо със сканирането във висока резолюция на 100-годишните оригинали. Само преди няколко дни, Калин откри самостоятелна изложба в Галерия SYNTHESIS/, която всеки любител на фотографията може напълно безплатно да посети и види с очите си до 20.08.2017 г.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!