06-05-2009 | Драгомир Ставрев | Принтирай Принтирай

Пантеонът в село ГургулятВ местността „Църквище” (едно възвишение, което се вижда още от пътя към селото и от което се разкрива живописна гледка) в село Гургулят е построен величествен пантеон “Майка България” в памет на загиналите в битката при Гургулят – селяни, доброволци, войници и офицери. Пантеонът е построен между 1983-1985г. по случай 100 годишнината от Сръбско-българската война.

Пантеонът в Гургулят - поглед от хотел Алексиевата къщаПантеонът “Майка България” в село Гургулят представлява огромен монумент, имащ формата на пресечена четириъгълна пирамида с внушителни размери: височина около 20 метра и ширина от всяка страна около 25-30 метра (включително стълбите от всички страни), с площ около 700 кв. метра. Пантеонът е изграден от червен бетон.

В центъра на пирамидата има статуя на жена, символизираща Майка България, скърбяща за загубените чеда. Тя е изградена от полублагородния и много скъп метал кварцит, подарен ни от Русия (единствените други конструкции от него по Света са в мавзолея на Ленин в Москва и Триумфалната арка в Париж).

Село Гургулят и “боят при Гургулят”

Село Гургулят става известно по време на Сръбско-българската война, когато на 7 ноември 1885г. отрядът на капитан Христо Попов влиза в кръвопролитен срещен бой със сръбската Моравска дивизия, нанася й тежки загуби и я принуждава да спре настъплението си. В следващите дни българската армия преминава в решително контранастъпление и принуждава Сърбия да признае поражението си.

История на пантеон “Майка България” и някогашната църква “Свети Илия”

Гробницата над Сливница е трябвало да чака чак до 1983 г., за да бъде намерена и очертана (най-вече поради политически причини между комунистите и тогавашна Югославия). Откритието и разкопките се извършват на доброволни начала, без заделени за целта средства, от група инструктори по туризъм и алпинизъм – Григор Григоров, Димо Димов, Ангел Несторов, Георги Ненчев и Димитър Димитров, и продължават близо две години. Така сливнишкото гробище остава в забвение цял век. Едва на стогодишнината от Съединението на България, тогавашното политбюро решава да отбележи подобаващо извоюваната национална цялост, като Людмила Живкова и военния министър Добри Джуров отпускат 680 000 тогавашни лева, заделени от фонд “1300 години България”, за изграждане на този грандиозен паметник.

След изграждането

Пантеон “Майка България” е издигнат през 1985 г. по случай 100 години от войната, но скоро е започнал да се разрушава, основно заради заледяването му през зимата. Металните букви и орнаменти са откраднати и днес са заменени с тенекиени и пластмасови.

След 2000 година паметникът видимо се руши и това ясно си дава сметка тогавашния кметски наместник на село Гургулят Филип Герасимов! В свое интервю от 2012г. той казва няколко неща, които публикуваме в тази статия:

“Всеки, който разбира от строителство, вижда веднага, че паметникът се руши… Царят (б.р. Симеон Сакскобургготски) обеща пари, като беше премиер, за да го реновират – 110 хил. лв. обеща, но нито стотинка не даде!” — кметски наместник на село Гургулят Филип Герасимов, 2012г.

Църквата “Свети Илия”, построена по случай 50 години от войната

“На това място имаше черква, правена от цяла България за 50 години от войната… “Свети Илия” се казваше. Абсолютна красота!”. — кметски наместник на село Гургулят Филип Герасимов, 2012г.

Черквата се срутила през 1965 г. и руините са стояли през следващите 20-ина години, докато не издигнали пантеона.

“Говори се, че комунистите не са я искали и са хвърляли бомби, за да я съборят. На един даже му е откъсната ръката от експлозия. Беше много красива черква.” — кметски наместник на село Гургулят Филип Герасимов, 2012г.

Споменът и почитта към героите е жива

Всяка година през месец ноември подофицерско дружество “Гургулят – потомци” провежда туристически поход-поклонение “По алеята на безсмъртието – Сливница 1885 година”. В похода, по стъпките на славната българска армия, взимат участие много родолюбци от цялата страна, сред които и много възрастни и ученици.

Пантеонът в село Гугрулят е включен в 100-те национални туристически обекта под номер 81 – “Новото гробище над Сливница”, но около 2004 година е изключен от списъка и се среща само в по-старите книжки. Изключването му става в период, в който изпълнителен секретар на Българския туристически съюз е Венцислав Удев.

Снимки от Пантеона в Гургулят

Видео от Пантеона в Гургулят

Величествения Пантеон “Майка България” в село Гургулят:

Разрушенията на времето (април 2009г.) – Пантеонът се руши!

Източници и допълнителна информация

9 коментара и връзки към “Пантеон “Майка България” в село Гургулят”

 1. Ася says:

  Искам да попитам как може да се стигне до село Гургулят и пантеона. Другата питанка е за паметника “Новото гробище над Сливница” в Сливница ли се намира или в Алдомировци,и съответно къде е печата, който е към 100 НТО?
  Благодаря Ви много за отделеното време.

 2. Дикова says:

  В тесен кръг от приятели посетихме паметника в село Гургулят. Невероятен е като архитектура. Удивлението ни не спря до тук след като видяхме, че на сянка в паметника е оставено стадо от около 20-тина кози да си почива блаженно (козар така и не видяхме, а седяхме на поляната пред паметника поне 3 часа).
  Чудиме се българите защо няма туризъм в нашата страна, защо никой не ни уважава и почита, но не поглеждаме къде си оставяме стадото с козите да пасе и почива, на почетното място в паметника и те да отдадат почит на умрелите по тези земи. Направихме си и снимки, не много защото пръчовете на стадото не ни оставиха дори и на спокойствие да прочетем надписите по стените на паметника, а да не говорим да се снимаме.
  Независимо от всичко считам, че посещението ни до Сливница и Гургулят беше приятно за всичките 5 човека които бяхме. Не съм останала с лоши чувства към местата, просто раздразнена и възмутена от нехайството и неуважението на някои хора.

 3. Румяна Божкова says:

  Пожелаваме си да дойдат кметове, които да се грижат повече за инфраструктурата на село Гургулят , за чистотата му и по-малко малко за себе си.


Връзки към тази страница

 1. […] Пантеонът в село Гургулят е построен в памет на загиналите в битката при Гургулят и в Сръбско-българската война селяни, войници и офицери. Има формата на пресечена пирамида и е изграден от червен бетон. […]

 2. […] информация за пантеона в Гургулят – в секция […]

 3. […] екип. Сред разглежданите забележителности бяха Пантеона в село Гургулят и местността Пеклюк. Събитието приключи с успешното […]

 4. […] информация можете да прочетете от статията Пантеон в село Гургулят в секция „История“ на […]

 5. […] на рушащия се и единствен по рода си Пантеон в село Гургулят (в статията от линка, има снимки как се руши паметника) […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!