23-11-2017 | admin | Принтирай Принтирай

През 1986 година общинската администрация в гр. Сливница реализира останалият единствен по рода си, поне до този момент, двуезичен фото албум, озаглавен „Сливница“. Албумът е по случай празненствата за 100 годишнината от Сръбско-българската война (1885).

За град Сливница и хората в него, този албум, е както „The Americans“ на Робърт Франк за САЩ. Едва ли има човек от поколенията родени до към 1983-та година, който да не е взел участие в снимането, да не е бил сниман, или пък да не е разглеждал албума. На нас са ни известни две издания – първото е с твърди корици, второто с меки-гланцирани такива. Аз лично, въпреки че съм бил на 6 годишна възраст, си спомням тарапаната от подготовката в детската градина. И както би следвало да се случват нещата – самото издаване на албума става в Сливница.

Много от участниците в албума отдавна не са между нас. Много хора ще се разпознаят от снимките и ще си спомнят с умиление за отдавна отминали времена. Като оставим настрана популизма и пропагандата на управляващите, това е и идеята на подобни албуми – бъдещите поколения да могат, да разгледат как са живели тези преди тях и да изградят един своя свят на стабилни основи.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!