22-03-2009 | Администратор | Принтирай Принтирай

За пръв път името на село Сливница се споменава в турски документ от 1456 година, който описва тимарските владения в нахиите Висока и Знепол.

Думата “Сливница” е старинна, но граматическата й структура е ясна. Образувана е от корен “слив” и наставка “ница”. Поради двузначност на корена “слив” значението на селищното название може да се тълкува двусмислено.

Първото значение се свързва с местоположението на селището, т.е. градът се намира на място, където се сливат две реки. В действителност селището е възникнало, там където р. Криворащица се слива с р. Сливнишка. От същия произход са и имената на градовете Сливен и Своге.

Според други наименованието е свързано с нарицателното за плод – слива. При това положение Сливница се тълкува като “местност със сливи“.

Има и друга версия за произхода на името Сливница. По време на Австро-турската война през 1688-1689 година султанските войски на път от София за бойното поле спирали тук на почивка и имали нужда от подслон и храна. Това накарало турското правителство да издаде ферман, според който всички заселили се по тези земи, се освобождават от всякакви данъци. От различни краища започнали да прииждат преселници. Някой измежду тези българи предложил селището да се нарича вече Сливница – от сливането на фамилиите от различните селища.

Има и поне още една версия за произхода на името на Сливница – от сливането на ветрове. Колкото и да е странно, тази версия също е възможна. А коя е вярната? Едва ли ще успеем да разберем някога…

И така до ден днешен – Сливница.

Използвана литература:

  • Дипломна работа на тема “Традициите, празниците и обичайте в Сливнишкия край” на Теменужка Драгомирова

Редактори на тази страница са:

  • Теменужка Драгомирова
  • Драгомир Ставрев
  • Людмил Ставрев

1 коментар към “Произход на името на Сливница”

  1. Лъчи says:

    Добра история


Връзки към тази страница

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!