18-03-2009 | Администратор | Принтирай Принтирай

Паметници на двама български герои, загинали в боевете край Сливница в Сръбско-бългаската война през 1885г. Първоначално с тях е погребан и трети офицер – подпоручик Александър Папанчев, но впоследствие останките му са преместени в първия войнишки паметник в село Алдомировци.

Капитан Васил Данаджиев е български офицер и герой от Сръбско-българската война. Роден е през 1858 година в град Ески-Джумая (сега Търговище).

През 1885г. е произведен в чин капитан и назначен за командир на 3-та батарея от 1-ви артилерийски полк. Взема участие в боевете от Сръбско-българската война през 1885г. Взема участие в Боят при Цариброд (2 ноември), Боят при Драгоман (3 ноември) и в Сливнишкото отбранително сражение (5-7 ноември).

На 5 ноември 1885 година в разгара на боя (около 14.30ч.) за Преславския редут край село Алдомировци, капитан Данаджиев загива от парче вражески снаряд, улучил управляваното от него оръдие. Едно парче отнася главата на капитана, а от парчета на същия снаряд загиват още 2-ма български войници.

Подпоручик Александър Папанчев, командир на пехотна рота, разположена отдясно на четириоръдейната батарея, командвана от капитан Данаджиев, загива от парче, което разкъсва корема му. Мястото на подпоручик Папанчев е било при ротата му, но неговата храброст и любопитство го накарали да отиде при батарейния командир за да наблюдават заедно попаденията във вражеските редици. Трето парче удря войник от артилерийската прислуга, като и тримата умират моментално.

Вечерта телата и на тримата са били пренесени до храма “Св. Спиридон” на село Алдомировци.

Двамата загинали командири и загиналият войник са погребани в общ гроб до оградата на храм “Св. св. Кирил и Методий” в Сливница (сега е двор на началното училище) с военни почести. Капитан Васил Данаджиев е награден посмъртно с орден “За храброст” IV степен, II клас. Подпоручик Александър Папанчев е награден с орден “За храброст” III степен.

* По-късно костите на подпоручик Папанчев са извадени и положени в основите на новопостроения “Папанчевски паметник” край Алдомировци.

Подпоручик Иван Бобев е роден на 2 юли 1860 година в село Саръ-гьол, Тулчанско. Командир на рота от V пехотен Дунавски полк. До 6 ноември 1885г. е на десния фланг на сливнишката позиция. Загинал геройски на 7 ноември 1885 година при атаката на височината Три уши. Подпоручик Иван Бобев загива от куршум в главата, докато тичал пред ротата си с извадена сабя в ръка, при атаката на третата чука на рида Три уши (Чавчи камък).

Погребан е същата вечер до оградата на храма “Св. св. Кuрuл u Meтoдий” (до гроба на капитан Данаджиев и подпоручик Папанчев), веднага след края на успешната атака, която водел.

Над гробовете на капитан Васил Данаджиев и подпоручик Иван Бобев са издигнати малки почетни паметници под формата на пирамиди, издялани от варовиков блок (пренесен от чуките на Три уши), отгоре с православни християнски кръстове.

Снимки:

Използвана литература:

1 коментар към “Паметници на капитан Васил Данаджиев и подпоручик Иван Бобев”


    Връзки към тази страница

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!