18-03-2009 | Администратор | Принтирай Принтирай

През 1930 година свещеноиконом Димитър Янакиев се съгласява да дари част от църковната земя за изграждане на паметник-костница. Паметникът увековечава паметта на загиналите 196 военнослужещи, починали от раните си извън бойното поле, през войните 1912-1913 и 1915-1918 години.

Той е изграден в северната част на църковния двор, защото и общинските и училищните власти отказват да отделят свободно място на площада и в училищния двор.

Паметникът представлява каменен кръст, изграден от варовикови блокове и ориентиран в посока изток – запад. Висок е 4 метра. Кръстът е поставен върху двустъпален постамент с квадратна основа с размер 1,30 метра.

Върху източната му фасада, най-отгоре, е издълбан Георгевски кръст за храброст, а непосредствено под него върху мраморна плоча – годината 1885.

Над второто стъпало на постамента, върху трапецовидна мраморна плоча, се чете надписът:

Да пребъде във вековете светла паметта на падналите за родината борци

Южното и северното рамо на кръста са украсени с мраморни плочи, върху които са издълбани съответно годините 1912-1913 и 1915-1918.

Върху западната фасада на паметника, над второто стъпало на постамента, върху трапецовидна мраморна плоча, е поставен надписът:

Построен от Министерството на войната в памет на загиналите 196 военнослужещи през войните за обединението на българското племе

Тъй като в началото, паметникът се намирал в двора на църквата, достъпът до него е бил затруднен. За да се реши този проблем, през април 1957 година оградата на църковния дворд е преместена и обществото получава свободен (обществен) достъп до паметника. От този момент той е на разположение на цялото население и гостите на Сливница до ден днешен.

Снимки:

Използвана литература:

3 коментара и връзки към “Паметник-костница в Сливница”

  1. Лъчи says:

    Защо няма снимки на малкото училище?


Връзки към тази страница

  1. […] Паметник – костница в Сливница […]

  2. […] информация можете да прочетете от статията Паметник-костница в Сливница в секция „История“ на […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!