15-02-2009 | Администратор | Принтирай Принтирай

Гранитният монумент “Героите на Сливница” в центъра на град Сливница е издигнат през 1935 г. Идея за такъв паметник е имало и по-рано, но е осъществена от Кръстьо Попов, тогавашен кмет на селото (б.р. По това Сливница все още е село). Паметникът е висок 20 метра.

Скулптурата от двама войници символизира духа на българския войник – един пада в боя, но другарят му облекчава неговите последни минути със своята братска любов, вдига пушката си високо, с лице обърнато към столицата София, сякаш казва: “Все пак победихме!”

На западната страна на паметника е поставено оръдие, обърнато с дулото в посоката, откъдето е дошло нападението срещу Родината ни през 1885г. (б.р. от Сърбия).

От източната страна стои надпис с паметните и незабравими думи на писателя Иван Вазов: “Българио, за тебе те умряха“.

От южната част са разположени мраморни плочи с имената на загиналите в боевете сливничани.

В основата му, на дълбочина около 1,60 метра е поставена бутилка, в която се съхранява писмо със следния текст:

“Днес, 10 ноември 1935 -то лето, през мъдрото царуване на Борис III – цар на всички българи и нейно величество Йоанна – милостивата царица на българите, всред площада на покритото с вечна слава с. Сливница се положи основният камък за увековечаване паметта на безсмъртните покойници, паднали за величието на българското племе през войните 1885, 1912-1913, 1915-1918 години”.

Снимки:

Използвана литература:

Редактори на тази страница:

 • Драгомир Ставрев
 • Теменужка Драгомирова
 • Людмил Ставрев

9 коментара и връзки към “Монумент “Героите на Сливница””

 1. ????? says:

  ОТНОСНО ИСТОРИЯТА И ПАМЕТНИЦИТЕ – БЕЗ КОМЕНТАР СУПЕР!АКО ИМА ОЩЕ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ БЕЗ СЪМНЕНИЕ ЩЕ СА ИНТЕРЕСНИ ЗА БЪЛГАРСАКАТА ИСТОРИЯ ВЪОБЩЕ!
  НЕ СЛУЧАЙНО, МОЖЕ БИ, ПРЕДАВАНЕТО “СЛАВА” ПО BTV ЗАПОЧНА СЪС СЛИВНИЦА!
  УСПЕХ НА САЙТА! ИМА МНОГО ОЩЕ КАКВО ДА СЕ ПИШЕ ЗА ГРАД СЛИВНИЦА …..???????

 2. Пламен Симеонов says:

  Моля проверете дали не е грешка годината в текста на тази страница:
  На западната страна на паметника е поставено оръдие, обърнато с дулото в посоката, откъдето е дошло нападението срещу Родината ни през 1985г. (б.р. от Сърбия).

 3. Благодаря! Поправихме на 1885г.

 4. Е.Петрова says:

  Не знам дали е така, но ако греша поправете ме, това е паметник на културата, или то поне с историческо значение! Защо подяволите така се е изгаврила местната власт с него!Автентичен топ(поне предполагам,че е автентичен), артилерийско оръдие, боядисано с маслена зелена боя!Това не би трябвало да го допусне и най-некадърният архитект!Ако наистина е имал нужда от реставрация, би трябвало да се участва по някоя от Европейските програми, която субсидира такива реставрации.А не…да се маже с блажна боя…какво да ви кажа, без думи

 5. Докато участва по програми и очаква пари, може да стане късно…

  Има един друг паметник, който се нуждае от помощ – Пантеонът в Гургулят се руши – http://slivnitsa.com/2009/05/2.....1%88%D0%B8

  Ако имате какво да направите, ще се радвам да помогна и аз и да направим едно добро дело както трябва.

  Люди

 6. Е.Петрова says:

  Люди,благодаря за своевременният отговор. Относно това, дали е късно, топът не е мърдал от там, от 1935 г., едва ли щеше да му стане нещо, ако някой от местната власт бе отделил мъничко време за написване на такъв проект.
  Относно пантеонът в с.Гургулят, мисля, че направих нещо. Изпратих едно НПО,на среща с прецедателя на Общинският съвет което искаше да помогне. Как е минала срещата- знам, но не бих се наела да коментирам. Ще видим!

 7. Цветомир Костадинов says:

  Интересно ми е кой е архитекта на паметника в центъра? Всеки споменава Кръстьо Попов -кмета ,но не и архитекта.


Връзки към тази страница

 1. […] крачки от сградата на общината, от северната страна на паметника монумент “Героите на Сливница” в идеалния център на града! Тротоарът за пешеходци е […]

 2. […] информация можете да прочетете от статията Монумент “Героите на Сливница” в секция „История“ на […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!