15-08-2010 | Драгомир Ставрев | Принтирай Принтирай

На 1 юни 2010г., по повод 125 години от Сръбско-българската война, бе осветен кръст-паметник в памет на загиналите български и сръбски войници. Кръстът има височина 6 метра, а в близост до него има морена (огромно парче скала) с мраморна плоча.

Тук в местността Длъгшан, според свидетелството на Вазов е Новото гробище над Сливница. В него са погребани около 100 български бойци, защитавали Сливнишката позиция на 5-7 ноември 1885г., а също и загинали сръбски войници.

Върху мраморната плоча стои цитат от стихотворението на Иван Вазов “Новото гробище над Сливница”, написано през 1885г.:

“Вий братски се прегърнахте, легнахте

и “Лека нощ” навеки си казахте –

до втората тръба.”

Идеята за изграждането на паметника е на почетния гражданин на Община Сливница Светолик Милчич.

Голяма заслуга за облагородяването на района (изработване и монтиране на 6 пейки, изработване и монтиране на мраморния надпис 1885, почистване, засаждане на 20 дръвчета и храсти, засипване на основите на паметника и скалата и подреждането на белите камъчета) са дело на членовете на Национален съюз Единение, които два дни през лятото и есента на 2010г. работиха по своя инициатива и със собствени средства, и направиха привлекателно това свято място. Те са поели грижата за този район и това няма да бъде еднократно дело – през 2011г. техни членове освежиха мястото, а от нас остава да запазим чисто това място.
Снимки от работата на 7 август 2010г. (от форума на Национален съюз Единение); снимки от работата на съюза по почистване и освежаване на паметника от 30 април 2011г..
Благодарим Ви за отлично свършената работа и за вашия патриотичен дух!!! (от екипа на Slivnitsa.com и от името на жителите в нашата община)

Повече информация (карта, GPS координати и др.) можете да прочетете от статията Мемориал “Новото гробище над Сливница” в местността Длъгшан край гр. Сливница в секция Туризъм в Община Сливница.

Снимки от август 2010 година:

2 коментара и връзки към “Мемориал “Новото гробище над Сливница” в местността Длъгшан”

  1. Въпреки, че не беше споменато при откриването, трябва да се знае, че голяма заслуга за облагородяването на района (изработване и монтиране на 6 пейки, изработване и монтиране на мраморния надпис 1885, почистване, засаждане на 20 дръвчета и храсти, засипване на основите на паметника и скалата и подреждането на белите камъчета) са дело на членовете на Национален съюз Единение, които два дни през лятото и есента работиха по своя инициатива и със собствени средства направиха привлекателно това свято място. Ние сме поели грижата за този район и това нява да бъде еднократно дело. В сайта на съюза http://www.edinenie-bg.com може да се види какво е направено и какви други изяви има това сдружение.


Връзки към тази страница

  1. […] 125 години от Сръбско-българската война, бе осветен кръст-паметник в местността Длъгшан над Сливница (над училището на Войнишка махала). Той […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!